Linkto:Maandverband en tampons bij Straathoekwerk gratis af te halen

Maandverband en tampons bij Straathoekwerk gratis af te halen

Vanaf nu kunnen meiden en vrouwen gratis menstruatieproducten, zoals maandverband en tampons, ophalen bij Straathoekwerk in de Vinkenstraat in Zaandam. In Zaanstad zijn nu 10 uitgiftepunten hiervoor.

Carey Smit, Straathoekwerker: “Het is de bedoeling dat de meiden en vrouwen bij ons beneden aanbellen. Ze kunnen dan zeggen dat ze voor Straathoekwerk komen. De kast met menstruatieproducten staat op de 1e etage op de gang voor onze ingang. Ze kunnen dan iets pakken en hoeven dus niemand te zien.“

Zaanstad pakt menstuatiearmoede aan

De gemeente Zaanstad heeft geld beschikbaar gesteld om menstruatiearmoede aan te pakken. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met het Armoedefonds. Deze organisatie zorgt in heel Nederland voor de verspreiding en contacten met lokale uitgiftepunten van menstruatieproducten. Via meedenkgroepen en klantenpanels heeft de gemeente aan inwoners gevraagd welke plekken in Zaanstad volgens hen het meest geschikt zouden zijn. Daar kwam onder andere Straathoekwerk in naar voren.

Menstruatiearmoede

1 op de 10 meiden en vrouwen in Nederland heeft soms moeite om menstruatieproducten te betalen. Omdat schaamte een grote rol speelt is het onderwerp, ook binnen de hulpverlening, helaas lastig om over te praten. Uit geldgebrek kiezen zij soms voor ongeschikte alternatieven die kunnen leiden tot ongemak, irritaties en zelfs ontstekingen.
De gevolgen op het leven van deze vrouwen is groot. Zij durven soms niet naar buiten te gaan, wat hen belemmert in schooldeelname, bij het sporten of op het werk.

Kijk hier voor alle uitgiftepunten in Zaanstad.