Linkt ot: HPV-prik voor meisjes én jongens

HPV-prik voor meisjes én jongens

Jongens krijgen nu ook de kans zich te beschermen tegen humaan papillomavirus (HPV)-kanker. In het jaar dat ze 10 jaar worden krijgen meisjes én jongens de uitnodiging voor de HPV-inenting. In 2022 en 2023 krijgen ook alle 12- tot 18-jarigen, die nog geen HPV inenting hebben gehad, een uitnodiging om zich toch nog te beschermen tegen HPV-kanker.
In deze regio biedt GGD Zaanstreek-Waterland deze prik aan. De uitnodigingen hiervoor vallen begin maart op de mat. Wel of niet laten vaccineren is een persoonlijke keuze en dus niet verplicht.

Deze uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma gebeurt na toenemend inzicht in de soorten kanker die het humaan papillomavirus (HPV) kan veroorzaken. Het vaccin werkt het beste voordat iemand in aanraking komt met het virus. Daarom gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar. HPV is een zeer besmettelijk virus waar 8 op de 10 mensen ooit mee geïnfecteerd raakt. Het virus kan kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken.

Lees meer op de website van het RIVM.