Jongeren begeleiden in coronatijd

Niels Pel van Plinkr interviewde Jennifer Ramkisoen, Senior Straathoekwerker. Hij wilde weten hoe ze  jongeren in deze coronatijden begeleidt.

Hoe waren je eerste weken? Het was even wennen. Het Zoomen, het Teamen en Skypen. Op afstand begeleiden kost beduidend meer energie en je mist signalen die je normaal wel oppikt. Bovendien was er nog veel onduidelijkheid. ‘Ik zou met een nieuwe baan beginnen, wat gaat er nu gebeuren?’ ‘Heb ik wel recht op zo’n uitkering?’. ‘Ik slaap bij iemand op de bank, wat als ik besmet raak?’.

We hebben ons echter snel aangepast op de nieuwe situatie. Coronaproof post geven aan jongeren die bij ons een postadres hebben? Tijdstip afstemmen, deur open, post netjes op de container, deur dicht. Voor jongeren die geen thuis hebben bestaat een lockdown niet. Dan moet je er gewoon zijn.

En de jongeren? Sommigen hadden net een baan en moesten dat weer opgeven. Dat is echt balen. Anderen mochten hun huis niet meer uit, terwijl het juist daar niet veilig is. Met name in de derde week van de lockdown schijnt het druk te zijn geweest bij GGD Veilig Thuis.

Maar ik begeleid ook veel jongeren die ineens áltijd hun telefoon opnamen. Die zaten niets te doen op de bank en hadden nu volop tijd. En er kwam vanuit alle kanten hulp. Hotels in Zaanstad die crisisplekken verzorgden voor zwerfjongeren. Schuldeisers die meedenken. Opeens konden problemen die normaal een week kosten binnen een dag worden opgelost.

Samen post sorteren en orde scheppen in een chaos van papier zorgt voor rust. Ook als dat op anderhalve meter afstand moet.

En nu? Onze aanpak blijft hetzelfde: jongeren hebben hier een plek waar ze met al hun vragen terecht kunnen. Het kantoor is ingericht op de nieuwe situatie. De receptie is verbouwd en er is tape op de grond geplakt om de anderhalve meter aan te geven.

Veel gebeurt nog via de telefoon. Maar sommige begeleiding konden we niet meer op afstand doen. Sinds twee weken hebben we daarom afgesproken dat we die hulp hier weer oppakken, conform de richtlijnen van het RIVM. En dat gaat goed. Samen post sorteren en orde scheppen in een chaos van papier zorgt voor rust. Ook als dat op anderhalve meter afstand moet.